Kannattaako työpaikasta soittaa töitä hakiessa?

Työnhaku ja soittaminen tuntuu olevan yksi yleisimmistä työnhakijoita askarruttavista teemoista. Kannattaako työnantajalle soittaa? Tehdäänkö se hakemuksen lähettämistä ennen vai sen jälkeen? Ja mitä puhelussa tulisi kysyä? Tässä postauksessa kerron rekrytoijan näkökulmasta mielipiteeni ja kokemukseni yleisiin kysymyksiin.

Kannattaako työnantajalle soittaa?

Tähän on kaksi näkökulmaa: kyllä ja ei. Kannattaa, jos a) koet voivasi puhelun ansiosta jättää hyvän ja aktiivisen kuvan itsestäsi ja erityisesti b) jos sinulla on pari tarkkaa kysymystä, joihin et löydä työpaikkailmoituksesta, yrityksen sivulta tai lyhyellä googlettelulla vastausta. Ei taas kannata, jos a) mielessäsi olevat kysymykset ovat selvitettävissä helposti ilman puhelua tai b) ne ovat epäkonkreettisia, kuten ”kertoisitko lisää tästä tehtävästä?”

Pelisilmä on siis tarpeen. Positiivisen kuvan jättämiseksi on todella tärkeää arvostaa vastaajan aikaa ja pitää puhelu lyhyenä ja ytimekkäänä. Aluksi on hyvä kysyä onko vastaajalla aikaa keskustella muutaman minuutin verran kyseisestä tehtävästä. Jos haluat esitellä taustaasi, tiivistä osaamisesi puhelun alussa parilla-kolmella lauseella. Sen jälkeen kysy ennalta mietityt kysymykset, jotka yleensä kannattaa myös pitää muutamassa.

Taitavasti hoidetusta puhelusta ja skarpista asenteesta voi jäädä hyvinkin positiivisesti mieleen hakijoiden joukosta. Vastaajan kokemus voi kuitenkin kääntyä päälaelleen, jos puhelu alkaa venyä liian pitkäksi tai kysymykset koskevat ilmoituksesta löytyviä itsestäänselvyyksiä.

Kannattaako soittaa työhakemuksen lähettämistä ennen vai sen jälkeen?

Molemmat ovat ihan mahdollisia enkä pidä kumpaakaan erityisesti parempana vaihtoehtona. Jos tehtävään hakemisesi on kiinni vastauksesta kysymykseesi, on luontevaa soittaa jo ennen hakemista. Pidän kuitenkin ihan hyvänä vaihtoehtona soittamista hakemisen jälkeenkin. Soittamisesssa työhakemuksen lähettämisen jälkeen on se hyvä puoli, että tuurilla vastaaja istuu soiton aikaan tietokoneensa ääressä ja saattaa avata CV:si näytölle, kun olet esitellyt nimesi. Näin jäät ehkä paremmin mieleen.

työhakemus soittaminen

Mitä puhelussa tulee kysyä?

Mitään ei tule kysyä, mutta on hyviä ja vähän tarpeettomampia kysymyksiä. Tarpeettomia ovat ne, joihin olisit löytänyt vastauksen pienellä vaivalla. Niitä kysyessä vastaajalle jää kuva, ettet ole jaksanut lukea ilmoitusta rauhassa läpi tai vilkaista nettisivujen perustietoja. Hyviä kysymyksiä taas on paljon, mutta ei ole olemassa mitään salaista top 10 fiksuinta kysymystä -katalogia. Tärkeintä kysymyksessä on se, että vastauksen sisältö kiinnostaa sinua aidosti etkä kysy sitä vain kysymisen vuoksi. On paljon asioita, jotka työnhakijoita usein kiinnostavat, mutta jotka eivät aina selviä ilmoituksesta. Näitä ovat esimerkiksi työpaikan ilmapiiri, tiimi ja sen jäsenten tehtävät, tehtävän itsenäisyys, palkkataso, esimies, johtamistyyli, työskentelykieli, ylityön ja matkustamisen määrä, tehtävien painottuminen ja monipuolisuus, tavoiteltu aloitusajankohta, prosessin etenemisenaikataulu ja vaiheet sekä organisaatiokulttuuri.

Korostan vielä, että kysymyksiä kannattaa silti kysyä korkeintaan muutama, ettei vie liian pitkästi vastaajan kallista aikaa. Mahdollisissa haastatteluissa tulee olemaan monta tilaisuutta jatkokysymyksille.

Onko pakko kysyä jotain vai voiko vain esitellä itsensä?

Tämä on makuasia, mutta itse suosittelen kysymään kysymyksen tai pari mahdollisen (lyhyen!) esittelyn lisäksi. Juteltuani asiasta useiden rekrytoijien kanssa olen havainnut, että osa pitää pelkkää esittelysoittoa vähän erikoisena valintana. Ehkä suomalainen työnhakukulttuuri ei ole vielä tottunut tämäntyylisiin ’myyntipuheluihin’. Vastaajalle saattaa jäädä pelkästä esittelystä tunne, että samat tiedot olisin osannut lukea CV:stäkin. Kysehän on lähinnä tunteesta – oikeasti puhelun pohjalta saattaa jäädä paljon vahvempi mielikuva persoonasta kuin tekstin välityksellä.

Soittaako moni töitä hakeva?

Tähän kysymykseen osaan vastata vain oman pienistä ja keskikokoisista yrityksistä saadun kokemukseni pohjalta. Kokemukseni on, että yllättävän harva soittaa. Voi jopa olla, ettei kukaan paikkaa hakeva soita. Tästä aiheesta olisi kuitenkin kiinnostavaa kuulla näkemyksiä suurissa yrityksissä rekrytointeja hoitaneilta, sillä heidän kokemuksensa voi hyvinkin olla päinvastainen. Itse en ole tottunut vastaanottamaan satoja tai tuhansia hakemuksia jokaiseen auki olevaan tehtävään. Voin kuvitella, että valtavasti hakemuksia saavat työnantajat erityisesti toivovat puheluiden pitämistä tiiviinä ja hyvin valmisteltuina, sillä soittoja voi tulla paljonkin.

Onko soittamisesta ihan oikeasti hyötyä?

Jos sinusta jää vastaajalle positiivinen kuva, todennäköisesti on. Kuten moni asia elämässä, hyöty on kuitenkin osittain sattumankauppaa. Vaikka kuva olisikin positiivinen, muistilappuun kirjoitettu nimi saattaa hukkua tai mukava persoona ei aina riitä kilpailussa niiden kanssa, joilla on tehtävään soveltumpi tausta. Aina löytyy myös jostakin joku rekrytoija, joka haluaa pitää puhelunsa minimissä ja sen takia turhautuu lisätietojen antamiseen. Uskallan kuitenkin väittää, että useimmiten hyvin menneestä puhelusta on hyötyä jatkoon pääsemisen kannalta.

 

Lisää työnhakuvinkkejä löydät sivuston työnhakuvinkit-kategoriasta. Jos mielessäsi on muita kysymyksiä, joihin toivoisit minun vastaavan, voit kommentoida blogiteksteihin, Facebook-sivulla tai lähettää kysymyksen yhteydenottolomakkeen kautta.

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Kannattaako työpaikasta soittaa töitä hakiessa?

  1. Ollaan Reeta hyvin paljolti samoilla linjoilla tuossa soittoasiassa. Itse olen vuosikymmenien kuluessa huomannut kuinka hakijat yhä harvemmin käyttävät puhelinta itsensä markkinoimiseksi työnantajan tai rekrytoijan suuntaan. Kokemuksesta voin todella sanoa, että hyvä hakijapuhelu vahvistaa mahdollisuuksia prosessin edetessä. Tietysti täytyy muistaa, kuten Reeta sanoo, että puhelu kannattaa ”suunnitella” etukäteen napakaksi ja positiiviseksi kokemukseksi. Tärkeätä on myös varmistaa, että henkilöllisyys jää mieleen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s