Ne vähemmän puhutut työnhakuvinkit, osa 3/3 – LinkedInin hakulausekkeet

Blogitekstisarjan edellisissä osissa annoin vinkkejä siitä, millä vähemmän perinteisillä tavoilla uusia työmahdollisuuksia voi löytää sekä siitä, miten hakukoneiden hakulausekkeita voi hyödyntää työpaikkailmoitusten löytämisessä. Viimeisessä osassa pureudun LinkedInin hakulausekkeiden hyödyntämiseen avoimessa haussa.

 

Piilotyöpaikkoja metsästämään! – kontaktit ja kiinnostavat työnantajat LinkedInissä

Tiesitkö, että LinkedInissä voi etsiä samantyylisillä hakulausekkeilla kuin Googlessakin? Se on varsin hyvä keino uusien kontaktien ja työnantajavaihtoehtojen kartoittamiseksi. Työpaikkailmoituksiakin LinkedInistä toki löytyy, mutta en jättäisi työnhakua niiden varaan. Piilotyöpaikkojen metsästäminen voi hyvin toteutettuna tuottaa enemmän hedelmää. Kuten Sitran tutkimuksessa todetaan, vain neljäsosa (!) työsuhteista solmitaan avoimeksi ilmoitetun työpaikan pohjalta. Kolme neljäsosaa työpaikoista siis ovat piilotyöpaikkoja. Lisäksi työpaikkailmoitusten julkaiseminen LinkedInissä on työnantajalle maksullista eli kaikkia työpaikkailmoituksia siellä tuskin julkaistaan muutenkaan.

Työpaikkailmoitusten lisäksi lähtisin etsimään LinkedInistä seuraavaa: a) kiinnostavien yritysten työntekijöitä/yhteyshenkilöitä sekä b) henkilöitä, jotka ovat tai ovat olleet tehtävissä, joihin itse pyrit.

1. Kontaktien löytäminen kiinnostavista yrityksistä

Kun mielessäsi on tietty yritys, jonka uramahdollisuuksista haluaisit keskustella, voit kokeilla hakukenttään seuraavan tyylisiä lausekkeita sopivien henkilöiden löytämiseksi:

Esimerkki – HR-henkilön/rekrytoijan etsiminen:

(”HR” OR ”human resources” OR ”recruit*” OR ”talent acquisition” OR ”henkilöstö*” OR rekrytoin*) AND ”Yritys X”

Esimerkki – muun rekrytoivan esimiehen etsiminen:

(”CEO” OR ”Managing Director” OR ”Sales Director” OR ”Sales Lead” OR ”toimitusjohtaja” OR ”myyntijohtaja”) AND ”Yritys X”

Lausekkeissa Yritys X korvataan työnantajan nimellä. Jos lausekkeiden muodostamisen logiikka ei ole tuttua, voit lukea siitä edellisestä postauksestani.

Se, kenet yrityksestä kannattaa etsiä, riippuu muun muassa yrityksen koosta sekä tehtävästä, johon aiot hakea.

LinkedIn työpaikat työnhaku

Sitten kontaktoidaan – mutta mitä tulee huomioida?

Seuraavaksi laitetaan kiinnostaville henkilöille kontaktipyynnöt menemään. Kun et tunne henkilöä, on erityisen tärkeää lisätä mukaan saateviesti. Se lisää kontaktipyynnön hyväksymistodennäköisyyttä merkittävästi. Viestissä voit parilla lauseella kertoa olevasi työnhaussa ja haluavasi keskustella työmahdollisuuksista kyseisessä yrityksessä. Voi olla hyvä idea ilmoittaa jo saateviestissä laittavansa lisätietoja tulemaan, kun kontaktipyyntö on hyväksytty. Harva kieltäytyy lisätietojen vastaanottamisesta, kun se ei itseltä mitään vaivaa vaadi.

Lähestyä voit toki sähköpostilla tai puhelimitsekin. Väittäisin kuitenkin, että vielä tällä hetkellä LinkedIn-viestin vastaanottaminen on monelle harvinaista herkkua ja sellainen käydään mielellään vilkaisemassa. Sähköpostitulvaan taas on liian helppo kadottaa viestit, jotka eivät ole omien prioriteettien senhetkisellä top-listalla. Toinen näkökulma tähän on toki se, että kaikki eivät halua hyväksyä ennestään tuntemattomia ihmisiä kontakteikseen.

LinkedInin ilmaisversiossa hakutulosten määrä ja profiilien näkyvyys on muuten hyvin rajallinen. Siksi panostaminen maksulliseen premium-versioon saattaa kannattaa, kun työnhaku on aktiivisimmillaan. Premium-versiolla voit myös lähettää tietyn määrän yksityisviestejä (InMaileja) henkilöille, jotka eivät ole kontaktejasi.

2. Kiinnostavat työnantajat esiin piiloistaan

LinkedInin haku on kätevä silloinkin, kun tavoitteenasi on löytää ideoita potentiaalisiksi työnantajiksi. Kun tavoittelet tiettyä työtehtävää, kannattaa LinkedInistä etsiä vastaavia osaajia nimikkeen/tittelin mukaan. Näin löydät yrityksiä, joissa juuri sinun osaamistasi tarvitaan. Jos esimerkiksi etsisit markkinoinnin tehtäviä Tampereelta, hakulauseke voisi näyttää tältä:

(”marketing specialist” OR ”marketing manager” OR ”brand manager” OR ”growth hacker” OR ”marketing consultant” OR markkinointipäällikkö) AND Tampere

Ideana ei ole (välttämättä) kontaktoida juuri löytämiäsi henkilöitä, vaan katsoa heidän nykyiset ja entiset työnantajansa ja näin löytää kiinnostavia työnantajavaihtoehtoja. Tällä tavoin voit löytää erityisesti pienempiä yrityksiä, jotka eivät ole vielä koskaan aikaisemmin tulleet vastaan. Samalla saatat kohdata tutumpiakin yrityksiä, jotka eivät ole vielä olleet työnhakuun liittyen mielessäsi. Kun kiinnostava potentiaalinen työnantaja on löytynyt, voitkin sitten alkaa etsiä sopivaa yhteyshenkilöä edeltävän vinkin pohjalta.

 

Lisää työnhakuvinkkejä löydät sivuston työnhakuvinkit-kategoriasta. Jos mielessäsi on muita kysymyksiä, joihin toivoisit minun vastaavan, voit kommentoida blogiteksteihin, Facebook-sivulla tai lähettää kysymyksen yhteydenottolomakkeen kautta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s