Ne vähemmän puhutut työnhakuvinkit, osa 2/3 – Googlen hakulausekkeet

Blogitekstisarjan ensimmäisessä osassa annoin vinkkejä siitä, millä vähemmän perinteisillä tavoilla uusia työmahdollisuuksia voi löytää. Toisessa osassa kerron kuinka hakukoneiden hakulausekkeita voi hyödyntää kiinnostavien työmahdollisuuksien löytämiseksi.

Työpaikkailmoitukset esiin Googlen hakulausekkeilla

Tiesitkö, että kaikki – varsinkaan pienemmät – yritykset eivät mainosta avoimia työpaikkojaan tunnetuissa portaaleissa kuten Monsterissa tai Oikotiellä? Koska ilmoittaminen niissä maksaa, usein työpaikkailmoitukset julkaistaan vain yrityksen omalla sivustolla ja hakijoita pyritään löytämään esimerkiksi viidakkorummun turvin. Mutta miten löytää kiinnostava työpaikkailmoitus, jos viidakkorummun ääni ei kaiu omiin korviin asti?

Aivan kuten rekrytoija etsii työnhakijoita, myös työnhakija voi etsiä työpaikkailmoituksia hakukoneen hakulausekkeilla. Esimerkiksi Googleen voi kirjoittaa hakuketjun ehdoilla, joilla todennäköisimmin voisi löytyä itseä kiinnostava työpaikkailmoitus. Kaikki termit kannattaa kirjoittaa sekä suomeksi että englanniksi. Tässä esimerkki myyntiin liittyvien työpaikkailmoitusten etsimiseksi:

(asiakaspäällik OR asiakkuuspäällik OR myyntipäällik OR ”account manager” OR ”sales manager”) AND (Helsin OR Espoo OR Vantaa) AND (CV OR ansioluettelo OR resume OR ”cover letter” OR applica OR työhakemu OR hakemu OR hae OR apply)

Tämä siis esimerkkinä tyylistä, jolla lauseke muotoillaan. Eri vaihtoehtoja kannattaa kokeilla.

Jos hakulausekkeiden logiikka ei ole tuttua, niin tässä lyhyesti kerrottuna niiden toimintatapa: OR tarkoittaa haettavien sanojen olevan keskenään vaihtoehtoisia. Yllä olevassa lausekkeessa sulut merkitsevät, että juuri sulkujen sisällä olevat ehdot (sanat) ovat toisilleen vaihtoehtoisia. Lainausmerkit luovat ehdon, jonka mukaan niiden sisällä olevien sanojen tulee esiintyä sivulla peräkkäin. AND viestittää hakukoneelle, että sekä sitä edeltävän että sen jälkeisen ehdon tulee täyttyä. Hakukone löytää siis yllä olevalla esimerkkilausekkeellani ne sivut, joilla mainitaan ainakin yksi jokaisten sulkujen sisällä olevista termeistä. Suomenkieliset sanat lauseessa on katkottu, jotta kaikki taivutusmuodotkin varmasti löytyisivät: esim. Helsinkiin, Helsingissä ja niin edelleen. Toisin kuin jotkut palvelut, Google ei tue sanojen katkomista tähdellä (*).

 

Työnhaku työpaikkailmoitukset

Esimerkki, joka on vain esimerkki

Huomaa, että esimerkkinä käyttämäni lauseke ei käytännössä anna parhaita mahdollisia tuloksia. Halusin sen avulla pikemminkin esitellä lausekkeen muodostamisen logiikkaa. Oikeasti monissa ilmoituksissa ei lue paikkakuntaa, vaan toimiston sijainti kerrotaan jossakin muussa sivuston osassa. Toisaalta myöskään kaikissa ilmoituksissa ei mainita sanoja kuten CV tai hakemus. Oikean haun ollessa kyseessä alueen ja muun muassa julkaisajan rajaamiseen parempi vaihtoehto voikin olla Googlen tarkennettu haku.

Tällöin hakulausekkeeksi riittänee pelkkä (asiakaspäällik OR asiakkuuspäällik OR myyntipäällik OR ”account manager” OR ”sales manager”).

Hakuja tehdessä on hyvä pitää mielessä, että hakukoneoptimoinnin ansiosta tiettyjen sivustojen ilmoitukset tulevat todennäköisemmin hakutulosten alkusivuille ja sen takia saatat aluksi päätyä löytämään vain isojen ja tunnettujen yritysten tai portaalien ilmoituksia. Kannattaa siis selata useamman hakutulossivun tarjonta läpi.

 

Google on muuten vastikään julkaissut tekoälyä hyödyntävän työnhakutyökalun, joka ajanee enemmän tai vähemmän saman asian, mutta paremmin ja helpommin. Kyseessä on ihan kiinnostavan oloinen palvelu. Sitä ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole julkaistu Suomessa, joten siihen asti saamme tyytyä näihin ’vanhanaikaisiin’ konsteihin.

 

Lisää työnhakuvinkkejä löydät sivuston työnhakuvinkit-kategoriasta. Jos mielessäsi on muita kysymyksiä, joihin toivoisit minun vastaavan, voit kommentoida blogiteksteihin, Facebook-sivulla tai lähettää kysymyksen yhteydenottolomakkeen kautta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s