Ne vähemmän puhutut työnhakuvinkit, osa 1/3

Lomakausi on päättymäisillään ja moni työntekijä on ehtinyt sen aikana rauhassa miettiä mitä uraltaan ja arjeltaan seuraavaksi haluaa. Loman aikana on hyvinkin saattanut putkahtaa vähintään puolikkaita ideoita tulevista askelista. Mutta mistä saada tieto kiinnostavista paikoista? Uusien työmahdollisuuksien löytäminen ei ole ydinfysiikkaa, mutta vaatii vaivaa ja ehkä ripauksen oveluuttakin. Perinteisten työpaikkailmoitusten luvun ja avointen hakemusten lähettämisen lisäksi on paljon muitakin tapoja löytää se seuraava oma juttu.

 

6 vinkkiä vähemmän puhutuista tavoista löytää työpaikka
  • Selaa sosiaalisen median kontaktisi läpi

Käy kontaktisi läpi ainakin LinkedInissä ja Twitterissä – ja mikseipä ihan Facebookissakin ja muissa sosiaalisen median kanavissa. Pysähdy jokaisen henkilön kohdalla miettimään missä hän työskentelee. Laita viestiä niille, jotka ovat töissä sinua kiinnostavissa yrityksissä tai toimialoilla. Työpaikkamahdollisuudesta saattaa kuulla joltakin, joka ei olisi tullut ensimmäisenä mieleen: vanhalta opiskelukaverilta tai entiseltä asiakkaalta. Tutulta kontaktilta voi samalla kysyä lyhyesti kokemuksia työpaikan kulttuurista ja muista kiinnostavista seikoista. Henkilökohtaisella tuntemisella on puolensa – vastaanottaja kokee vastuuta reagoida viestiin ja saattaa myös antaa asiasta enemmän tietävän henkilön yhteystiedot.

  • Tarkkana lehtiartikkeleita, blogitekstejä ja sosiaalista mediaa lukiessa

Median kautta tarkkasilmäinen voi bongata niitä kuuluisia piilotyöpaikkoja. Mikä firma kasvaa nopeasti? Missä tapahtuu muutoksia? Minne on tulossa uusi tuotekehitysalue? Mikä ala on nousussa? Ota kiinnostavien yritysten esimiehiin, johtotasoon tai HR:ään yhteyttä esimerkiksi sähköpostitse, puhelimitse tai LinkedInissä ja kerro etsiväsi töitä. Myös CV tai linkki LinkedIn-profiiliin kannattaa välittää samalla. Huomaa, että vastaanottajaa kiinnostaa tietää lyhyesti a) mitä osaat, sekä erityisesti b) millaiset ja minkä tason tehtävät sinua kiinnostavat. Pelkkä ”etsin töitä” ei riitä.

  • Vain rekrytoijille näkyvä ilmoitus työnhausta LinkedInissä

LinkedInissä on kokeilussa ominaisuus, jolla voi kertoa rekrytoijille (ja vain rekrytoijille!) etsivänsä töitä. Maksullista Recruiter-palvelua käyttävät näkevät kuvaukseen kirjoittamasi tiedot. Rekrytoijan hakutuloksiin myös tulee erikseen listattuna tieto niistä henkilöistä, jotka ovat kiinnostuneita uusista uramahdollisuuksista. Työnhakija voi aktivoida ominaisuuden LinkedInin Jobs-välilehden kautta. Lisätietoa ominaisuudesta löytyy täältä.

Huomioi, että tieto työnhaustasi näkyy nimenomaan Recruiter-palvelun ostaneille. Sitä ei varsinkaan pienissä yrityksissä useinkaan käytetä suhteellisen korkean hinnan vuoksi.

Työnhakuvinkit miten löytää töitä

  • Ota työnhaku ja erityisesti alan markkina tuttujen kanssa puheeksi

Koskaan ei tiedä mistä uusi työpaikka löytyy tai mistä siitä kuulee. Siksi kannattaa ottaa mahdollisimman monen kaverin, tutun ja sukulaisen kanssa puheeksi kiinnostus uuteen työhön ja kysellä tuleeko mieleen yrityksiä, joissa osaamisellesi voisi olla tarvetta. Jo yleisestikin alan markkinasta keskustellessa voi tulla puheeksi uusia, kiinnostavia yrityksiä. Tiettyä varovaisuutta kannattaa tietenkin noudattaa, sillä tuttujen kautta työnhaku saattaa kantautua tahattomasti työnantajankin korviin.

  • Avoin keskustelu kehitysmahdollisuuksista nykyisessä firmassa

Jos koet ajatuksen tilanteessasi hyväksi, voit avoimesti keskustella esimiehesi kanssa urapohdinnoistasi ja kysyä suoraan voisiko firman sisältä löytyä uusi tehtävä tai projekti. Järkevä esimies ymmärtää, että urapohdiskelusi tarkoittaa sinun harkitsevan myös työpaikanvaihtoa. Työnantaja tuskin haluaa hevillä luopua hyvästä työntekijästä ja siitä tiedosta, jonka tämä on aikojen saatossa yrityksestä ja toimialasta kerryttänyt. Voi siis hyvinkin olla, että uusi tehtävä järjestyy, kun sitä vain uskaltaa pyytää. Työnantajalle on usein enemmänkin harmittava yllätys, että työntekijä lähtee ilman ennakkovaroitusta, vaikka uusia haasteita tai kehitysmahdollisuuksia olisi voitu pyydettäessä järjestää.

  • Yhteys headhuntereihin

Taustastasi riippuen saatat olla headhuntereille kiinnostava. Nykyään suorahaun kautta palkataan myös muitakin kuin ylimmän johtajatason osaajia. Ainakin tietyillä aloilla myös keskijohdon ja päällikkö-/asiantuntijatason osaajia headhuntataan. Kokeile siis ladata suorahakufirmojen portaaleihin CV ja hakemus, joissa kerrot millaisista tehtävistä sinulla on kokemusta ja millaiset kiinnostavat. Heti CV:n alkutiivistelmään saa muutamaan lauseeseen tiivistettyä kiinnostuksenkohteensa ja pari vahvuuttaan. Esimerkiksi täällä on hyvä lista Suomessa toimivista suorahakuyrityksistä.

 

Seuraavissa osissa: Blogipostauksen toisessa ja kolmannessa osassa kerron kuinka hakukoneiden ja LinkedInin hakulausekkeita voi hyödyntää työnhaussa. Jos haluat olla varma, että tieto tekstin julkaisusta saavuttaa sinut, voit tilata blogitekstini sähköpostiisi sivuston oikeassa sivupalkissa olevasta kentästä.

Intoa ja avointa mieltä työnhakuun!

 

Lisää työnhakuvinkkejä löydät sivuston työnhakuvinkit-kategoriasta. Jos mielessäsi on muita kysymyksiä, joihin toivoisit minun vastaavan, voit kommentoida blogiteksteihin, Facebook-sivulla tai lähettää kysymyksen yhteydenottolomakkeen kautta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s