Mitä työhakemukseen? Vinkit hyvän hakemuksen kirjoittamiseen

Onko työnhakusi edennyt siihen vaiheeseen, että kiinnostava työpaikkailmoitus on löytynyt, mutta tietokoneella loistaa valkoinen A4 vetävän työhakemuksen sijaan? Nappaa tästä vinkit siitä mitä työhakemukseen kannattaa sisällyttää, jotta työnantaja kiinnostuu ottamaan sinuun yhteyttä!

Myös aikaisemmat vinkkini toimivan CV:n sisältöön löydät täältä.

 

Mieti näitä seikkoja työhakemuksessasi

 

1. Aloituslause

Jo hakemuksen aloituslauseen on hyvä olla kiinnostusta herättävä. Aloittaa voit esimerkiksi kertomalla, että työpaikkailmoitus kiinnitti heti huomiosi ja perustelemalla miksi.

Vaihtoehtoisesti voit aloittaa kertomalla luonteenpiirteistäsi ja kiinnostuksenkohteistasi työelämässä sekä kuvailla millaista työtä olet hakemassa.

Tai mitäpä jos aloittaisitkin hakemuksesi kysymyksellä? ”Etsiikö tiiminne asiakastyön moniosaajaa, joka motivoituu myynnin haasteista?”

Mahdollisuuksia on monia, mutta välttäisin itsestäänselvyyksiä esille tuovia aloituksia kuten ”haen X tehtävää yrityksessänne”. Lisää esimerkkejä löydät tästä postauksesta.

 

2. Hakemuksen kohdistaminen – ”juuri tätä minä haluan”

Tämä on yksi tärkeimmistä vinkeistä: älä lähetä samaa hakemusta jokaiseen hakemaasi tehtävään, vaan joko kirjoita uusi hakemus tai vähintään muokkaa tekstiä haettavaan paikkaan kohdennetusti.

Kerro mitä sellaista tarjoat, joka on juuri kyseessä olevassa tehtävässä ja yrityksessä arvokasta. Toisin sanoen: älä kuvaile taitojasi yleisesti, vaan vastaa siihen mitä työpaikkailmoituksen vaatimuksissa kuvataan.

Yleinen, kohdentamaton hakemus voi antaa kuvan, että lähetät samaa hakemusta vähän joka paikkaan etkä ole juuri kyseisestä tehtävästä erityisen kiinnostunut.

Ja toisaalta, jos lähetät markkinointitehtävään kirjoittamasi hakemuksen myös viestintäpaikkaa hakeaksesi, tekstissä korostuvat todennäköisesti viestintäalalla epäolennaisemmat taidot. Lopulta rekrytoija jää miettimään miksi edes hait viestinnän tehtäviin, jos oikeastaan olet kiinnostunut markkinoinnin analytiikasta.

 

3. Perustele osaamisesi ja vahvuutesi

Jokainen tuntee mielikuvan siitä, että työhakemukseen ”kuuluu laittaa lista hyvältä kuulostavia ja sosiaalisesti hyväksyttäviä taitoja. Tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja bla bla.”.

Rekrytoijana minulla on tähän kaksi sanaa sanottavana: ei ja ei.

Aluksikin, piirteiden tulisi kuvata aidosti sitä millainen olet. On ikävää ja vähän noloakin, jos tarkaksi ja täsmälliseksi itseään kuvannut paljastuu työn alettua krooniseksi myöhästelijäksi, joka vihaa yksityiskohtien hiomista. Tai ’hyvin erilaisten ihmisten kanssa toimeen tuleva’ ei halua vastata puhelimeen eikä varsinkaan tavata ketään kasvotusten.

Tämä on varmaankin aika selvää. Huomaa kuitenkin myös, että pelkkä lista niitä oikeasti olemassa oleviakaan piirteitä ei vielä kerro paljoakaan.

Siksi ominaisuudet on hyvä perustella tekstissä työelämän esimerkein. Esimerkiksi tiiminvetokokemus saattaa kertoa organisointitaidoista tai muutoksista nauttiminen joustavuudesta.

 

4. Osoita ja perustele kiinnostuksesi

Jokainen työnantaja toivoo saavansa palkata motivoituneita työntekijöitä. Siksi jo hakemuksessa on tärkeää tuoda ilmi, miksi olet kiinnostunut tehtävästä.

Tämä kohta unohtuu monilta hakijoilta kokonaan tai jää kokemuksen kuvailun jalkoihin. Juuri motivaatio on kuitenkin yksi kynnyskysymyksistä henkilövalintoja tehdessä.

Huomaa, että pelkkä ”olen kiinnostunut” ei vielä anna paljoakaan eikä välttämättä välitä kuvaa aidosta motivaatiosta. Siksi kiinnostusta on hyvä perustella. Kerro, mikä tehtävän sisällössä ja toimialassa kiinnostaa. Tärkeää on myös selventää miksi haluaisit työskennellä juuri kyseisessä yrityksessä (etkä missä tahansa yrityksessä).

Aidolla kiinnostuksella ja näkyvällä motivaatiolla saattaa lopukahinoissa ohittaa jopa taustaltaan paremmin soveltuvat hakijat.

 

Hyvä työhakemus esimerkki malli

5. Persoona ja työskentelytyyli kiinnostavat

Motivaation ja työtaustan lisäksi työnantajat haluavat yleensä kuulla hakijan persoonasta.

Hakemuksesta on kiinnostavaa lukea miten työnhakija kuvailee itseään, sillä kyse on useimmiten tulevasta työkaverista.

Kuvailussa voit eritellä esimerkiksi luonnettasi, työskentelytyyliäsi ja suhtautumistasi työntekoon. Myös kysymykset kuten mistä nautit työssä tai millaiset tehtävät motivoivat sinua kertovat persoonastasi.

Persoonan kuvailu on tapa erottautua ja jäädä mieleen. Vinkkejä omien vahvuuksien tunnistamiseen löydät esimerkiksi tästä blogikirjoituksesta.

 

6. Hakemus ei ole CV kirjoitettuna lausemuotoon

Aika usein hakemuksissa suurin osa tekstitilasta kuluu työtaustan eli käytännössä CV:n esittelyyn. Taustan esittelyssä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta hakemuksen olisi hyvä tuoda jotakin lisää CV:lle.

Pyri siis välttämään CV:tä esitteleviä lauseita kuten ”olen valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineenani taloustiede”.

Niiden sijaan kannattaa ennemminkin lyhyesti viitata koulutus- tai työtaustaan ja kertoa jotain mikä ei vielä CV:stä ilmene:

”Maisterin tutkintoni taloustieteestä on kehittänyt analyyttista ajattelukykyäni sekä ohjannut tarkastelemaan ilmiöitä ja suuria kokonaisuuksia. Minulla on hyvät valmiudet analysoida kriittisesti talouden ja yhteiskunnan suhdetta sekä ymmärtää siihen vaikuttavia elementtejä.”

Taustaa kuvaillessa kannattaa korostaa mitä olet oppinut ja saavuttanut sekä sitä millaista osaamista olet kerryttänyt. Toisaalta on tietenkin myös tärkeää, että lukija ymmärtää CV:n ja hakemuksen pohjalta millaisia tehtäviä olet käytännössä töissäsi tehnyt.

 

7. Katso lintuperspektiivistä – mitä rekrytoija ajattelisi taustastasi?

Yritä hetken toimia itse itsesi rekrytoijana ja arvioi omaa CV:täsi.

Näkisikö rekrytoija taustasi tehtävään soveltuvana? Miltä osin kyllä ja miltä osin ei?

Hakemuksessa on hyvä huomioida seikat, joiden pohjalta ajattelet rekrytoijan epäilevän kannattaako sinua valita haastateltavien joukkoon.

Klassinen esimerkki tästä on alanvaihto. Jos aikaisemmin toimit tuotekehityksen puolella, mutta nyt haetkin myyntipäälliköksi, rekrytoija miettii varmasti miksi haet tehtävään.

Hakemuksessa on hyvä ottaa kantaa tämänkaltaisiin kohtiin. Voi olla hyvä sanoa ääneen, että olet tietoisesti hakemassa uutta suuntaa urallesi toiselta alalta.

Jälleen kerran hyvä perustelu on kaiken A ja O. Motivaationsa hyvin perusteleva hakija voi hyvin saada paikan, vaikka tausta ei välttämättä vastaisi täysin sitä mitä alun perin lähdettiin hakemaan.

 

8. Mainitse lyhyesti hakuprosessiin liittyvistä käytännön tekijöistä

Hakemuksen lopussa on hyvä mainita mahdollisista hakuprosessiin tai työn aloittamiseen liittyvistä tekijöistä.

Esimerkiksi irtisanoutumisaika tai määräaikaisen sopimuksen päättymispäivä ovat tällaisia. Myös pidemmistä matkoista tai muista haastatteluun osallistumiseen rajoittavista tekijöistä voi mainita ja esimerkiksi tarjota mahdollisuutta puhelin- tai videohaastatteluun kyseisenä aikana.

Olen nähnyt tapauksia, joissa työnhakijaa ei ole saatu haastatteluajan varaukseen liittyen kiinni useasta yrityksestä huolimatta.

Myöhemmin (kun rekrytoitava henkilö on jo valittu!) on selvinnyt, että hakija on ollut pitkällä lomalla ilman kunnollisia yhteyksiä, mutta ei ole huomannut mainita asiasta etukäteen.

 

9. Hakemuksen kieli, pituus ja tyyli

Sopivaksi työhakemuksen pituudeksi suositellaan yleensä noin yhtä sivua.

Määrä voi tuntua lyhyeltä edellä mainittujen vinkkien jälkeen, mutta taitavasti tiivistettyyn hakemukseen mahtuu kaikki tarpeellinen sisältö.

On myös hyvä muistaa, ettei kaikesta tarvitse kertoa yksityiskohtia – hakemushan on vasta portti haastatteluun.

Jos työhistoriaa on kertynyt jo pidemmästi, kannattaa taustan esittelyssä keskittyä viimeisimpiin tai haettavan tehtävän kannalta olennaisimpiin kokemuksiin.

Kielivalinnassa perussääntö on, että hakemus kirjoitetaan samalla kielellä kuin työpaikkailmoitus on kirjoitettu.

Työhakemuksen kirjoitustyyli on Suomessa mielestäni suhteellisen vapaa verrattuna esimerkiksi Saksaan, jossa hakemukset ovat usein huomattavan muodollisia.

Hakemusta rustatessa on kuitenkin varminta pitää toimiala ja työnantajan viestintätyyli mielessä ja muokata omaa tyyliään suhteessa niihin.

 

 

Miksi työhakemus pitää sitten kirjoittaa? En ole aivan varma, sillä itse suhtaudun sen tarpeellisuuteen aika kriittisesti. Pääsääntöisesti hakemus ainakin helpottaa rekrytoijaa karsimaan haastateltavat, kun hakijamäärä on suuri. Ja koska tämän hetken tila on, että yleensä työnantaja odottaa saavansa kirjallisen hakemuksen, on työpaikan saadaakseen yleensä hyvä vastata vaatimukseen. Hakemus on lopulta tapa myydä osaamisellasi, persoonallasi ja kiinnostuksellasi paikka työhaastatteluun.

Huolellisesti valmistellun työhakemuksen kirjoittaminen vaatii aikaa ja aivonystyröiden aktivointia.

Väitän kuitenkin, että viidellä huolella kirjoitetulla hakemuksella on suurempi todennäköisyys saada työpaikka kuin sadalla puolihuolimattomalla ja keskenään täysin samanlaisella. Ja työpaikkaahan hakemuksella tavoitellaan.

Toivottavasti vinkeistä oli hyötyä!

 

Lisää työnhakuvinkkejä löydät sivuston työnhakuvinkit-kategoriasta. Jos mielessäsi on muita kysymyksiä, joihin toivoisit minun vastaavan, voit kommentoida blogiteksteihin, Facebook-sivulla tai lähettää kysymyksen yhteydenottolomakkeen kautta.

Yksi vastaus artikkeliiin “Mitä työhakemukseen? Vinkit hyvän hakemuksen kirjoittamiseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s