Astetta parempi CV – hyvästä erinomaiseen

CV:n lähettäminen on yksi työnhakuprosessin peruspilareista ja CV:n peruspohjasta onkin malleja netti pullollaan. Tässä rekrytoijan näkökulmasta muutamia vinkkejä siitä kuinka perus-CV:stä voi hioa vielä pari astetta kiinnostavamman!

Vinkkini toimivan työhakemuksen sisältöön löydät täältä.

 

1. Alkutiivistelmä

Heti nimen ja yhteystietojen jälkeen tuleva alkuteksti on loistava tapa tiivistää osaamisensa ja kiinnostuksenkohteensa pähkinänkuoreen.

Muutaman rivin tekstissä kannattaa kertoa esimerkiksi millaista työtä etsii sekä nostaa esiin muutama vahvuutensa sekä persoona- että osaamismielessä.

Skarpin kuvaa antaa myös maininta siitä mitä uraltaan tai tulevalta työpaikaltaan toivoo tai tavoittelee. Vähintään tämä kohta kannattaa muuttaa joka työpaikkaan kohdennetuksi eli painottaa haettavan paikan kannalta olennaisia asioita.

Erityisesti alanvaihtoa tavoitellessa kannattaa jo tiivistelmässä kertoa haluavansa vaihtaa alaa sekä perustella miksi uusi urapolku kiinnostaa.

 

2. Korosta hakemiesi paikkojen kannalta olennaisimpia kokemuksia ja taitoja

Mieti mitkä kokemuksesi ja osaamisalueesi ovat tulevalle työnantajalle kiinnostavimpia ja painota niitä sisällössä. Vähemmän olennaisia taas voi häivyttää. Esimerkiksi ensimmäiset kesätyöt ja osa-aikatyöt voi hyvin tiivistää parille riville esimerkiksi näin:

2005-2010 asiakaspalvelu- ja puhelinmyyntitöitä. Työskentelin koko opiskeluaikani osa-aikaisesti opintojen ohessa. Valmistuin työnteosta huolimatta määräajassa.

Jo enemmän kokemusta kartuttanut voi jättää opiskeluajan kokemukset kokonaan mainitsematta ja tiivistää uran alkuvaiheen tehtävät vastaavaan tapaan.

Lisäksi on hyvä miettiä kuinka yksityiskohtaisesti esimerkiksi kieli- ja IT-taitoja kannattaa kuvata omalla alallasi. Listaatko taidot yhdelle riville vai esitteletkö taulukkona esimerkiksi mitä vieraista kielistä olet käyttänyt työssä ja miten arvioit niiden tason suullisena ja kirjoitettuna?

 

3. Vastuualueiden, saavutusten ja opitun kuvaus

Tehtävien vastuualueiden kuvaus on se perinteinen kohta, joka yleensä löytyy tittelin alta. Vastuista kertoessa kannattaa mainita myös mahdolliset vastuualueiden laajennukset sekä projektinhallinta-, budjettivastuu- tai esimieskokemukset.

Saavutusten esittely taas tarjoaa konkretiaa siitä mitä olet saanut aikaiseksi. 10 uusasiakkuutta, 5000 some-seuraajan hankkiminen tai budjetin muodostaminen ja siinä pysyminen? Numerot kiinnostavat usein.

Myös työtehtävässä opittuja asioita voi hyvin nostaa esiin: esimerkiksi strategisen ajattelun kehittyminen tai kokemus yrittäjähenkisestä työskentelystä voivat olla kiinnostavia tietoja työnantajalle.

 

4. CV:n pituus ja rakenne – tiivistä ja keskity olennaiseen

Suomessa suositellaan usein CV:n pituudeksi kahta sivua, mutta itse en ottaisi ohjenuoraa liian vakavasti. On kuitenkin hyvä tiedostaa, ettei kymmenen sivun CV enää lukijaa naurata, kun hakijoita on kymmeniä tai satojakin.

Tiivistämisen ja olennaisen tunnistamisen taito on tärkeä. Toisaalta varsinkin haettavan tehtävän kannalta olennaisimpia kokemuksia on hyvä kuvailla vähintään muutaman rivin verran, sillä pelkkä titteli harvoin vielä kertoo tehtävän sisällöstä paljoakaan. Samanniminen positio eri yrityksessä voi olla sisällöltään huomattavasti erilainen.

Hyvä perusrakenne on yleensä esitellä kokemukset aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Myös niin sanotussa osaamispohjaisessa CV:ssä on hyvä pitää huoli siitä, että lukija hahmottaa helposti mikä hakijan tehtävänkuva on ollut ja milloin. (lisää osaamispohjaisesta CV:stä esimerkiksi iSearchin blogissa)

työnhakuvinkit hyvä cv-malli

 

5. Esittele myös välivuodet työhistoriassa

Rekrytoijat ovat kärppiä huomaamaan niin sanotut aukot työhistoriassa ja usein lukijaa kiinnostaakin tietää mihin aika on käytetty tauolla.

Siksi on hyvä itse nostaa esille mitä aikavälillä on tehnyt, oli sitten kyse uudelleenkouluttautumisesta, maailmanympärimatkasta, aktiivisesta työnhausta tai vanhempainvapaasta.

Työttömyysjaksojen ohessa on hyvä kertoa lyhyesti siitä, miten on etsinyt töitä, kehittänyt osaamistaan tai esimerkiksi seurannut alaansa. Kaikki aktiivisuuden osoittaminen nähdään yleensä positiivisena.

 

6. Kuva: parempi pelata varman päälle, mutta persoonaakin saa näyttää

Hassunhauska some-kuva tai selfie ei välttämättä sovi CV:hen – ainakaan jos rekrytoijalla sattuu olemaan nuttura astetta kireämmällä. Toisaalta myöskään peruspelottava passikuva ei välttämättä ole se paras vaihtoehto.

Business-tyylinen kuva hymyllä on aina varma vaihtoehto. Jos haluat vähän persoonallisemman otoksen, kuvan voi ottaa esimerkiksi työpöydän ääressä, kirjastossa tai luonnossa. Muun muassa markkinoinnin, viestinnän ja IT-alan tehtäviin hakiessa kuva voi olla joskus rennompikin, kunhan se on edelleen hyvällä maulla valittu.

Kuva ei missään nimessä ole pakollinen osa CV:tä. Sen lisäämällä hakija saattaa kuitenkin jäädä paremmin mieleen, koska lukijalla on jotakin visuaalista, mihin liittää muistikuvat taustasta, taidoista ja kirjoitustyylistä.

 

7. Visualisoi CV:tä

Yksi tapa jäädä paremmin mieleen on visualisoida CV esimerkiksi infograafein ja kuvin. Tästä löytyy esimerkkejä kirjoittamalla hakukoneen kuvahakuun esimerkiksi visual CV tai creative CV. Varo kuitenkin tekemästä CV:tä visuaalisuus sisällön edellä.

Jos CV:n rakennetta ja asiasisältöä on hankala hahmottaa nopealla vilkaisulla, niin ollaan jo liian kaukana CV:n perustarkoituksesta: tarjota lukijalle tiivis ja kiinnostusta herättävä kuva omasta työtaustasta.

 

8. Luovat keinot ovat sallittuja, mutta perinteinen CV on silti hyvä laittaa pakettiin mukaan

On hyvä muistaa, että hyvä CV on makukysymys eikä oikeita ohjenuoria ole olemassakaan. Jollakin rekrytoijalla on ehkä tiukasti rajattu kuva hyvästä CV:stä päässään ja toinen taas on hyvinkin joustava esitystavan suhteen.

Jos päätyy käyttämään esimerkiksi video-CV:tä tai portfoliota hakemuksenaan, niin suosittelen varalta lähettämään mukana myös perinteisen CV:n, sillä moni rekrytoija haluaa nähdä myös sen hahmottaakseen kokonaisuuden paremmin.

Itse pidän tärkeimpänä, että CV:ssä onnistuu esittelemään oman taustansa kiinnostavasti, selkeästi ja tiiviisti sekä parhaimillaan tuomaan esille yleistä skarppeuttaan – oli formaatti mikä tahansa.

 

Toivottavasti vinkeistäni on hyötyä. Onnea työnhakuun!

 

Lisää työnhakuvinkkejä löydät sivuston työnhakuvinkit-kategoriasta. Jos mielessäsi on muita kysymyksiä, joihin toivoisit minun vastaavan, voit kommentoida blogiteksteihin, Facebook-sivulla tai lähettää kysymyksen yhteydenottolomakkeen kautta.

 

2 vastausta artikkeliin “Astetta parempi CV – hyvästä erinomaiseen

  1. Hyvä Reeta! Tuo teksti on helposti hyväksyttävissä ja pitkälti puhutaan kanssasi samalla suulla näistä asioista. Mainitsemasi seikat tulevat esiin myös minun työssäni erityisesti valmentajana ohjeistaessani, mutta myös rekrytoijana. Työnhakijat nimittäin kysyvät silloin tällöin, että minkälaisen hakemuksen tai CV:n toivotte saavanne. Rekrytointityötä pitkään tehneenä arvostan CV:tä joka on kompakti, visuaalisesti mietitty ja muutenkin helppolukuinen. Pääsääntöisesti pätee vanha viisaus: ”Mieti kenelle olet kirjoittamassa ja kirjoita tekstisi kohdistettuna juuri tälle henkilölle. Tämä tarkoittaa, että lukijana ei välttämättä olekaan pelkästään oman alasi ammattilaisia vaan myös muita joita esimerkiksi jonkin erityisammattialan terminologia ei sanottavasti avaudukaan. Toimivan CV:n pituus on omasta mielestäni yleensä alle kaksi sivua.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s