Työnhaku ja rekrytointi ovat mielikuvien herättämistä

Rekrytointi- ja työnhakukeskustelua tiiviisti seuranneena mieleeni tulee siitä yksi sana: erottautuminen. Sekä työnhaun että rekrytoinnin luonne on muuttunut valtavasti digitalisaation myötä, eikä siksi tavallinen enää riitä. Enää ’hyvä työpaikka’ ei rekrytoi ’kunnon työntekijää’. Erilaiset nettipalvelut ja sosiaalinen media ovat opettaneet meidät siihen, että tietoa on aina saatavilla, ja paljon. On mahdollisuus selvittää, kysyä ja vertailla. Siksi myös sekä työnantajasta että -hakijasta halutaan mahdollisimman hyvä tuntuma jo ennen tapaamista. Se, josta ei saa tuntumaa, unohtuu helposti selaimen välilehdille.

työnantajakuvaTämän hetken kuumia teemoja rekrytoinnissa ja työnhaussa ovat markkinointi ja viestintä. Paljon puhutaan, kuinka työnantajan tulee huolehtia työnantajakuvastaan ja kuinka työnhakijan tulee muodostaa henkilöbrändi. Erottautuminen on siis kaiken A ja O. Joistakin se on innostavaa, toisista ehkä vaivaannuttavaa. Tässä hetkessä ei kuitenkaan voi sivuuttaa sitä, että kiinnostavimpina pidetyt työpaikat tarjoavat kattavasti tietoa toimintatavoistaan ja organisaatiokulttuuristaan. Halutaan jotain, mistä saada ote, ja sen pohjalta innostua hakemaan työpaikkaa. Paksusta hakemuspinosta rekrytoijalle taas jää mieleen se henkilö, joka antaa persoonansa näkyä ja onnistuu tuomaan vahvuutensa kiinnostavasti esiin. Kollegaksi halutaan valita hyvältä vaikuttava tyyppi, ei tutkintoa tai arvosanoja.

 

Tämänhetkisessä työelämässä yksilö kaipaa tietoa, mielikuvia ja niin sanotun hyvän fiiliksen. Ennen internetin tarjoamaa valtavaa tietomäärää ja laajoja vuorovaikutusverkostoja tämä ei vielä ollut niin tärkeää. Yrityksestä tai työnhakijasta kiinnostuttiin perinteisen mallin mukaan, tietämällä toimiala tai työtausta ja vähän jotain muuta. Oli selvää, että lisätietoja saa vasta sitten haastatteluvaiheessa. Varsinkin jos tuttavapiirissa ei ollut ketään, joka tuntee yrityksen tai työnhakijan tarkemmin, niin maltti oli valttia.

Nyt tilanne on toinen. Jos työnantajasta tai -hakijasta ei löydy monipuolisesti tietoa joko nettisivuilta, hakemuksesta tai muuten parilla klikkauksella, jää vähän tyhjä olo. Ei oikein saa otetta. Kiinnostavin on lopulta se, josta saa eniten irti.

Siksi rekrytoinnissa ja työnhaussa kiinnostuksen herättäminen on molemminpuolista mielikuvien luomista.

Vahvoja positiivisia mielikuvia synnyttävä yritys tai työnhakija näyttäytyy työmarkkinoilla kiinnostavana ja tavoittelemisen arvoisena. Tässä viisiä vinkkiä organisaatioille ja työnhakijoille siitä kuinka markkinoida itseään – eli herättää mielikuvia ja erottautua.

Työnantaja:

1. Listaa työpaikkasi ja -yhteisösi vahvuuksia ylös yhdessä muiden kanssa. Mikä työntekijöitä innostaa työssä ja mikä saa viihtymään? Pohdi millaisen kuvan haluat yrityksestä työpaikkana luoda ja tuo sitä johdonmukaisesti viestinnässä esille. Muista, että aitous on kaikki kaikessa.
2. Kysy organisaation ulkopuolisilta henkilöiltä millainen mielikuva yrityksestä jää nettisivujen, työpaikkailmoitusten ja muun materiaalin perusteella. Onko mielikuva tavoitteiden mukainen ja mitä vielä pitäisi tuoda esille?
3. Työpaikkailmoituksen lisäksi on paljon muitakin kanavia, joissa viestiä työmahdollisuuksista ja työskentelystä organisaatiossanne. Esimerkiksi kuvat, videot, tarinat ja sitaatit sosiaalisessa mediassa ja urasivuilla ovat oiva keino yrityskulttuurin ja vahvuuksien esille tuomiseen.
4. Työnhakijat kaipaavat viestinnältä henkilökohtaista ja aitoa otetta. Hyödynnä työntekijöitä tarinoiden kertojina, niin tekstillä kuin videoillakin.
5. Etsi esimerkkejä muiden yritysten ja organisaatioiden työnantajakuvan viestintätavoista. Mikä niistä voisi sopia yrityksellesi ja miksi? Tai olisiko jokin aivan uusi tapa sittenkin parempi?

Työnhakija:

1. Listaa vahvuuksiasi ylös ja pyydä lisäideoita lähipiiriltäsi tai niiltä, joiden kanssa olet työskennellyt. Kiinnitä huomiota siihen, että tuot vahvuutesi selkeästi esille hakiessasi töitä ja korostat niitä piirteitä, jotka todennäköisimmin ovat hyödyllisimpiä haetussa tehtävässä.
2. Esille nostamasi piirteet tuntuvat aidoilta ja jäävät mieleen, kun perustelet ne lyhyesti työelämän esimerkein tai muilta saadun palautteen kautta. Pelkkä lista luonteenpiirteistä ei vielä tee vaikutusta.
3. Työnantaja haluaa työntekijän, joka on juuri hänen yrityksestään kiinnostunut. Tuo koko hakuprosessin ajan selvästi esille miksi kyseisessä organisaatiossa ja tehtävässä työskentely motivoi sinua. Sama into, jolla puhut tehtävästä ystävillesi, saa näkyä myös työnantajalle! Jälleen kerran, muista perustella. Pelkkä ”olen kiinnostunut” ei vielä tarkoita juuri mitään.
4. Hae perinteisestä poikkeavilla tavoilla! Käytä hakemuksen ja CV:n lisäksi tai sijaan videoita, presentaatioita tai infograafeja. Luo nettisivut tai työnhakuteemoihin keskittynyt Pinterest-profiili. Esittele ajatuksiasi siitä mitä parantaisit yrityksen toiminnassa sillä alueella, johon haet töihin. Myy itsesi sisään!
5. Kuulostaako aikaa vievältä? On totta, että samassa ajassa kuin toteutat yhden näistä vinkeistä, olisit todennäköisesti jo lähettänyt muutaman pikatyöhakemuksen. Kuitenkin, parilla loistavalla tempauksella olet paljon lähempänä seuraavaa työpaikkaa kuin sadalla massahakemuksella. Erottuva hakutapa jää myös työnantajan mieleen vielä seuraavankin rekrytointitarpeen varalle.

 

Teksti on julkaistu alun perin Käänne 2016-tapahtuman blogissa vierasblogina. Käänne 2016 on uudenlainen tapahtuma, jossa osaajat ja työnantajat voivat löytää toisensa. Tapahtumassa perinteinen messuasetelma on käännetty päälaelleen: ständeillä ovat esillä työnantajien sijaan korkeakoulutetut työnhakijat ja työnantajat ovat messuvieraan roolissa. 

Idea tapahtumaan syntyi Between Jobs -verkoston kautta ja korkeakoulutettujen työnhakijoiden toimesta. Tapahtumaa varten perustettiin Jobilee ry, jonka tavoitteena on kehittää juuri korkeakoulutettujen työnhakijoiden työllistymistä ja työnhakua. https://jobilee.me

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s