Skarppi hakemus ja CV: lisää vielä nämä näkökulmat

Työnhakuvinkkien kärkisijaa tuntuu tällä hetkellä pitävän kehotus erottautumisesta. Neuvo ”keksi oma tapasi erottautua sadan hakijan joukosta” aiheuttaa kuitenkin useimmille enemmänkin kysymysmerkkireaktion kuin kiitollisuudentunteen hyvästä vinkistä.

Miten sitten erottaudutaan? Tapoja on monia eikä kaikkien tarvitse pistää pystyyn omaa some-kampanjaa. Itselleni useita satoja hakemuksia lukeneena yksi tärkeimmistä seikoista on yleinen skarppius. Siis hakemuksesta välittyvä tunne siitä, että tyyppi on aidosti paikasta kiinnostunut ja osaa lopulta hoitaa homman kotiin. Että asenne on kohdillaan.

Tällaisen tunteen herättämiseen kannattaa oikeasti kiinnittää huomiota.

Miten sitten osoitetaan oikeanlaista asennetta? Tässä kolme työhakemuksen elementtiä, jotka ropisuttavat pisteitä skarppiustilille.

erottuva työhakemus CV malli pohja

1. Motivaation perusteleminen

Tätä ei voi liikaa korostaa. Työhakemuksessa on todella tärkeää kertoa miksi haluaa työskennellä juuri a) kyseisessä työtehtävässä, b) kyseisellä työnantajalla ja c) kyseisellä toimialalla. Ei riitä, että vain sanoo olevansa motivoitunut. Motivaation erittely saattaa vaatia vähän aivonystyröiden ravistelua, mutta pohdinta palkitsee ja kiinnostus näkyy. Hakemus ilman motivaation perustelua antaa helposti kuvan siitä, että hakija on muuttanut hakemuksesta vain yrityksen nimen ja lähettänyt sen muuten täysin samanlaisena jokaiseen hakemaansa paikkaan. Siitä voidaan keskustella onko se väärin, mutta suurin osa rekrytoijista joka tapauksessa tällä hetkellä pitää tällaisen ’massahakemuksen’ lähettämistä punaisena vaatteena ja merkkinä epämotivoituneisuudesta.

2. Saavutukset, vastuut ja oppiminen

CV:ssä tai hakemuksessa on hyvä kertoa saavutuksistaan, vastuistaan ja oppimisestaan edellisissä työtehtävissä. Maininta esimerkiksi myyntituloksesta tai budjettivastuusta antaa konkreettisemman kuvan siitä mitä on saanut aikaan. Myös esimerkiksi projektin läpivieminen, hankkeen valmistelu tai tarkka työnjälki voi olla saavutus. Kiinnostavaa on myös kuvailla mitä tehtävissä on oppinut. Esimerkiksi paineensietovalmius, useiden näkökulmien huomioon ottaminen tai priorisointikyky suuren työmäärän alla voi olla arvokas lahja.

3. Tulevaisuus ja tavoitteet

Työnantajaa kiinnostaa mitä olet aikaisemmin tehnyt, mutta hänelle vielä ajankohtaisempaa on kuulla mitä haluat tehdä jatkossa. Siksi on hyvä nostaa esille mitä tulevalta työuraltaan toivoo tai tavoittelee. Mikä aihealue kiinnostaa ja missä haluat kehittyä? Mitä toivot työltäsi? Kuvauksen pohjalta työnantaja saa hakijasta kattavamman kuvan ja toisaalta voi myös pohtia pystyykö toivottuja elementtejä tarjoamaan. Ihanteellisessa rekrytoinnissahan lopulta onnistutaan yhdistämään ja toteuttamaan molempien osapuolten toiveet ja tavoitteet.

Kuulostaako hyödylliseltä? Ainakin itse saan hakijasta hyvän kuvan, kun nämä näkökulmat on huomioitu hakemuksessa. Ja skarppiuspisteitä satelee!

 

Lisää työnhakuvinkkejä löydät sivuston työnhakuvinkit-kategoriasta. Jos mielessäsi on muita kysymyksiä, joihin toivoisit minun vastaavan, voit kommentoida blogiteksteihin, Facebook-sivulla tai lähettää kysymyksen yhteydenottolomakkeen kautta.

5 vastausta artikkeliin “Skarppi hakemus ja CV: lisää vielä nämä näkökulmat

 1. Kiitos vinkeistä. Se mitä jäin miettimään on miten tuot nuo asiat esille. Esimerkiksi nyt on paljon väkeä Microsoftilta ja omasta kehdostani Nokialta vapautunut työmarkkinoille. 15, 20 tai jopa pitemmän uran jälkeen ilman että olet tehnyt sinä aikana yhtään ilmoitusta on yhtä tuskaa. Mitä kertoa niistä tehtävistä joita on tehnyt? Osa vähättelee osaamistaa kun vertailukohdetta ei ole esimerkiksi mittakaavassa. Koita siinä tehdä cv 😉

  Tykkää

  1. Hei Timo ja Tapio, kiitos kommenteistanne! On selvää, että CV:n ja hakemuksen kirjoittaminen mietityttää kun ei ole hakenut töitä aikoihin ja käytännötkin ovat saattaneet välissä muuttua. Tässä muutama vinkki!
   CV:hen voi laittaa otsikoksi työnantajan ja alle listata nimikkeet ajankohtineen (vuositaso riittänee, kun kyse pitkästä urasta). Jos nimikkeitä on valtavasti, alkupään tässä vaiheessa ’epäolennaisimpia’ voi tiivistää lyhyemmästi yhteen. Alle voi kirjoittaa työtehtävistä laajemman yleiskuvauksen, jossa kertoo uransa tehtäväalueiden kaikista tärkeimmät painopisteet isoina kokonaisuuksina ja mainitsee mahdollisista esimies-, projekti- ja budjettivastuista. Lukija ymmärtää kyllä, että kaikkea ei voi lyhyeen tekstiin mahduttaa ja osaamista on laajasti. Viimeisimpien vuosien vastuisiin voi paneutua tekstissä hieman tarkemmin, koska ne lienevät olennaisimpia työnhaun kannalta. Toisaalta kannattaa myös miettiä millaiseen tehtävään on CV:llä hakemassa ja painottaa siihen vaadittuja osaamisalueita.
   Hakemuksessa kannattaa kertoa millaisia tehtäviä etsii ja minkä tyylisistä vastuualueista on kiinnostunut. Samalla kannattaa huomioida alkuperäinen työpaikkailmoitus ja ottaa tekstissä kantaa siihen missä määrin siinä mainitut vaatimukset täyttää ja miksi sekä missä määrin tehtävä vastaa omia toiveita. Erityisesti jos haettu työpaikka on vähemmän haastava kuin viimeisin kokemus, kannattaa tekstissä panostaa motivaation perusteluun.
   Lisäksi suosittelen soittamaan työnantajalle tai rekrytoijalle, jos yhteystiedot on saatavilla. Ennen puhelua kannattaa miettiä valmiiksi miten ”myy” osaamisensa parissa minuutissa juuri haettuun tehtävään sekä mitä ilmoituksessa esille tulematonta haluaa tietää tehtävästä. Kiinnostaako juuri kyseistä rekrytointia hoitavaa rekrytoijaa eniten sinussa esimieskokemuksesi, sisältöosaamisesi vai kenties jokin muu, esimerkiksi kokemus muutosjohtamisesta tai analyyttinen työotteesi?
   Tapio pohdiskeli kommentissaan iän perustelemista. Omasta mielestäni siinä ei ole sinänsä mitään perusteltavaa, mutta toki valitettava tosiasia on, että ennakkoluulojakin työelämässä ilmenee ja asiaa on siksi ihan hyvä pohtia. Joskus harmi kyllä unohdetaan, että enemmän kokemusta kerryttänyt voi olla juuri se työntekijä, jolla on eniten kokemuksen kerryttämää näkemystä ja pelisilmää ja joka toisaalta pysyy todennäköisemmin lojaalina samalle työnantajalle vuosi vuoden jälkeen. Hakemuksessa ja/tai puhelussa voi korostaa juuri esimerkiksi kiinnostusta pitkäaikaiseen työsuhteeseen. Niissä on myös hyvä tuoda esille kuinka seuraa aikaansa työelämässä: esimerkiksi lukemalla talous- ja teknologiauutisia, olemalla aktiivinen Twitterissä/LinkedInissä, opettelemalla koodaamaan tms. Yksi näkökulma on myös palkkatoive. Rekrytointi voi harmi kyllä jäädä joskus siitä kiinni, että vähemmän kokeneen saa töihin edullisemmin. Siksi kannattaa miettiä oman palkkatoiveensa tasoa. Jos ei ole valmis joustamaan palkkatasosta suhteessa edellisiin tehtäviin, kannattaa erityisesti miettiä miten markkinoi omaa osaamistaan siitä näkökulmasta, että se on todellakin isomman investoinnin arvoinen. Työnantaja haluaa luonnollisestikin vastinetta rahoilleen eli tunteen siitä, että taloon saatiin lisää tärkeää osaamista ja kokemusta.
   Toivottavasti ajatuksistani on teille apua! Kannattaa lukea myös vinkkini LinkedIn-työnhakuun, joka voi olla oiva tapa erottautua: https://reetalaakso.com/2016/06/06/7-tapaa-ottaa-hyoty-irti-linkedin-ryhmista.

   Tykkää

 2. Kiitos Reetalle hyvistä vinkeistä. Lisäksi pyydän vielä neljättä vinkkiä eli mitä tehdä kun kaikki nuo mainitut motivaation, osaamiseen ja työsaavutuksiin liittyvät tärkeät pointit täyttyy, jopa ylittyy, mutta hakija sattuu kuulumaan siihen käytännön liiketoiminta & työkokemusta & saavutuksia omaavaan ryhmään jonka ikä ylittää 54v? Kannattaako sitäkin perustella?

  Tykkää

  1. Hei Timo ja Tapio, kiitos kommenteistanne! On selvää, että CV:n ja hakemuksen kirjoittaminen mietityttää kun ei ole hakenut töitä aikoihin ja käytännötkin ovat saattaneet välissä muuttua. Tässä muutama vinkki!
   CV:hen voi laittaa otsikoksi työnantajan ja alle listata nimikkeet ajankohtineen (vuositaso riittänee, kun kyse pitkästä urasta). Jos nimikkeitä on valtavasti, alkupään tässä vaiheessa ’epäolennaisimpia’ voi tiivistää lyhyemmästi yhteen. Alle voi kirjoittaa työtehtävistä laajemman yleiskuvauksen, jossa kertoo uransa tehtäväalueiden kaikista tärkeimmät painopisteet ja mainitsee mahdollisista esimies-, projekti- ja budjettivastuista. Lukija ymmärtää kyllä, että kaikkea ei voi lyhyeen tekstiin mahduttaa ja osaamista on laajasti. Viimeisimpien vuosien vastuisiin voi paneutua tekstissä hieman tarkemmin, koska ne lienevät olennaisimpia työnhaun kannalta. Toisaalta kannattaa myös miettiä millaiseen tehtävään on CV:llä hakemassa ja painottaa siihen vaadittuja osaamisalueita.
   Hakemuksessa kannattaa kertoa millaisia tehtäviä etsii ja minkä tyylisistä vastuualueista on kiinnostunut. Samalla kannattaa huomioida alkuperäinen työpaikkailmoitus ja ottaa tekstissä kantaa siihen missä määrin siinä mainitut vaatimukset täyttää ja miksi sekä missä määrin tehtävä vastaa omia toiveita. Erityisesti jos haettu työpaikka on vähemmän haastava kuin viimeisin kokemus, kannattaa tekstissä panostaa motivaation perusteluun.
   Lisäksi suosittelen soittamaan työnantajalle tai rekrytoijalle, jos yhteystiedot on saatavilla. Ennen puhelua kannattaa miettiä valmiiksi miten ”myy” osaamisensa parissa minuutissa juuri haettuun tehtävään sekä mitä ilmoituksessa esille tulematonta haluaa tietää tehtävästä. Kiinnostaako juuri kyseistä rekrytointia hoitavaa rekrytoijaa eniten sinussa esimieskokemuksesi, sisältöosaamisesi vai kenties jokin muu, esimerkiksi kokemus muutosjohtamisesta tai analyyttinen työotteesi?
   Tapio pohdiskeli kommentissaan iän perustelemista. Omasta mielestäni siinä ei ole sinänsä mitään perusteltavaa, mutta toki valitettava tosiasia on, että ennakkoluulojakin työelämässä ilmenee ja asiaa on siksi ihan hyvä pohtia. Joskus harmi kyllä unohdetaan, että enemmän kokemusta kerryttänyt voi olla juuri se työntekijä, jolla on eniten kokemuksen kerryttämää näkemystä ja pelisilmää ja joka toisaalta pysyy todennäköisemmin lojaalina samalle työnantajalle vuosi vuoden jälkeen. Hakemuksessa ja/tai puhelussa voi korostaa juuri esimerkiksi kiinnostusta pitkäaikaiseen työsuhteeseen. Niissä on myös hyvä tuoda esille kuinka seuraa aikaansa työelämässä: esimerkiksi lukemalla talous- ja teknologiauutisia, olemalla aktiivinen Twitterissä/LinkedInissä, opettelemalla koodaamaan tms. Yksi näkökulma on myös palkkatoive. Rekrytointi voi harmi kyllä jäädä joskus siitä kiinni, että vähemmän kokeneen saa töihin edullisemmin. Siksi kannattaa miettiä oman palkkatoiveensa tasoa. Jos ei ole valmis joustamaan palkkatasosta suhteessa edellisiin tehtäviin, kannattaa erityisesti miettiä miten markkinoi omaa osaamistaan siitä näkökulmasta, että se on todellakin isomman investoinnin arvoinen. Työnantaja haluaa luonnollisestikin vastinetta rahoilleen eli tunteen siitä, että taloon saatiin lisää tärkeää osaamista ja kokemusta.
   Toivottavasti ajatuksistani on teille apua! Kannattaa lukea myös vinkkini LinkedIn-työnhakuun, joka voi olla oiva tapa erottautua: https://reetalaakso.com/2016/06/06/7-tapaa-ottaa-hyoty-irti-linkedin-ryhmista.

   Tykkää

 3. Tapio Ahtiainen, Itse Nokia-vetoisista töistä lopputilin saatuani ja 50 vuotta tuulilasiin kerryttyä jättäydyin koko IT/YT-alasta pois. Opiskelin täysin uuteen ammattiin ja olen päässyt nauttimaan tästä uudesta elämästä täysin rinnoin enkä enää edes seuraa IT:n ”kehitystä”. Elämä on lyhyt ja siitä yritän nauttia päivä kerrallaan. Koodaan toki vielä omaksi iloksi ja hyödyksi.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s