Opi ja kehity: näillä neuvoilla tunnistat vahvuutesi!

Työhaastattelussa kysytään taas kerran kolmea vahvuuttasi ja kehityskohdettasi – osaatko vastata? Onko ensireaktiosi ”mistä minä tiedän”? Tai ”tavallaan tiedän, koska googletin aamulla artikkelin, jossa esiteltiin viisi työelämän tärkeintä taitoa”?

Mitäpä jos kuitenkin kertoisit ihan omista vahvuuksistasi, ettei sitten töiden alkaessa tarvitse nolostella hätävalheitaan? Vahvuuksista keskustelemisella on informaatioarvoa, mutta työnantaja näkee itsetuntemuksen myös viestinä kypsyydestä ja kyvykkyydestä analyyttiseen ajatteluun. Tässä käytännönvinkkejä reflektointimörön selättämiseen!

Kysy muilta!

Kanssasi joko työskennelleet tai muuten aikaa viettäneet tuntevat työskentelytyylisi ja reagointitapasi hyvin. Kysy siis nykyisiltä ja entisiltä työkavereiltasi tai esimerkiksi ystäviltäsi, perheenjäseniltäsi ja harrastuskavereiltasi miten he kuvailisivat sinua.

Mitä kirjoittaisitte työhakemukseeni vahvuuksistani? Miksi?

Millaiset tilanteet ja tehtävät ovat minulle sinusta luontevia? Millaisissa tilanteissa voisit sanoa minun olevan parhaimmillani?

Jokaisella on varmasti ajatuksia sinusta ja parhaista puolistasi. Vaikka jokin vastaus saattaa tuntua aluksi hassulta, jää kuitenkin miettimään sitä. Jos esimerkiksi kuulet olevasi luontevimmillasi hauskanpidossa, se voi tarkemmin ajateltuna kertoa huumorintajusta, rentoudesta, sosiaalisista kyvyistä tai helposti lähestyttävyydestä.

Älä kuitenkaan ota ulkopuolisten kuvailuja liian vakavasti. Ihminen ei lopulta koskaan ole eri konteksteissa täysin samanlainen. Siksi lapsuudenystäväsi kuvaus sinusta saattaa hyvinkin poiketa tiimijäsenesi näkemyksistä. Ja samaan aikaan voit vielä itse olla molempien kanssa eri mieltä. Siinäpä vasta kiinnostava alusta pohdinnalle!

vahvuuksien tunnistaminen työnhaku

Vertaa muihin!

Joskus itsensä näkee paremmin katsomalla muita. Valitse siksi pari-kolme työkaveriasi tai muuta henkilöä, joiden persoonaa ja toimintatyyliä olet seurannut läheltä. Listaa vapaasti ylös adjektiiveja, joita liität heihin ihmisinä ja työntekijöinä. Voit myös lyhyesti kuvailla heidän toimintatapojaan tai niihin liittyviä esimerkkejä. Listan kartuttamisessa auttavat tukikysymykset.

Millainen ote työhön on juuri hänelle tyypillinen? 

Miten hän suhtautuu työntekoon? Mieti esimerkki suhtautumista kuvaavasta tilanteesta.

Mitä pidät hänen vahvuuksinaan? 

Miten hän reagoi stressaaviin tilanteisiin tai kohtaa haasteet?

Onko hän esimerkiksi nopeasti syttyvä vai rauhallisempi ja harkitsevampi tai tarkka ja yksityiskohtainen vai suuriin linjoihin keskittyvä?

Mitkä ovat hänen parhaat taitonsa? (vastaukset voivat olla hyvin käytännönläheisiäkin)

Millaisissa työtilanteissa tiedät tai voisit kuvitella hänen tuntevan olonsa epämukavaksi?

Jos kiittäisit häntä työkaverina, mistä kiittäisit?

Onneksi olkoon, olet päässyt hyvään alkuun vahvuuksien tunnistamisessa! Piirteitä ja kuvauksia koottuasi pohdi oletko itse kirjaamiesi piirteiden suhteen samanlainen vai erilainen kuin ajattelemasi henkilöt. Missä suhteessa kyllä ja missä et?

Entä mitä luulisit heidän vastaavan, jos sinusta kysyttäisiin samat kysymykset suhteessa heihin?

Kirjaa muistiinpanoja ajatuksistasi. Ranskalaiset viivat, havainnollistavat kuvat, miellekartat, peukutukset, sivullinen ajatustenvirtaa… Tyyli on vapaa!

Piirre ≠ vahvuus tai heikkous

Kun olet kuvaillut persoonallisuudenpiirteitäsi, työskentelytyyliäsi, taitojasi ja reagointitapojasi, mieti vielä missä tilanteissa niistä on enemmän ja missä vähemmän hyötyä.

Älä jätä pohdintaa puolitiehen! Kun olet kuvaillut persoonallisuudenpiirteitäsi, työskentelytyyliäsi, taitojasi ja reagointitapojasi, mieti vielä missä tilanteissa niistä on enemmän ja missä vähemmän hyötyä. Puhelias voi olla hyvä ihmisten viihdyttämisessä, mutta malttamattompi kuuntelemaan. Harkitseva punnitsee rauhassa useita vaihtoehtoja, mutta saattaa harkita vielä silloinkin kun spontaanimpi on jo tehtävänsä hoitanut. Herkkä ja tunteikas on usein vahvimmillaan myötätunnon ja hyvän olon jakamisessa, mutta saattaa loukkaantua suorista sanoista ja kritiikistä. Tarkka ei lipsu eikä laista, mutta voi olla joskus joustamaton.

Ja niin edelleen. On siis tärkeää huomata, että tietty piirre itsessään ei ole vahvuus tai heikkous. Tämän ymmärtäminen on mielestäni hyvä pohja myös vahvan itsetunnon rakentamiselle. Kukaan ei ole ’hyvä’ tai ’huono’, vaan eri konteksteihin sidottuna tietty taipumus voidaan nähdä enemmän positiivisena tai negatiivisena. Samaan aikaan on hyvä muistaa, että sama tilanne voidaan kokea hyvinkin erilaisena, jolloin toinen voi nähdä suhtautumistavan miellyttävänä ja toinen taas harmittavana.

Vahvuudet ja kehityskohteet eivät siis ole joko-tai-kysymyksiä. Kun pohdit vahvuuksiasi, pohdi piirteitäsi suhteessa positiivisiin kokemuksiisi. Tilanteisiin, joissa olet onnistunut, saavuttanut tai tuottanut hyvää. Myös työhaastattelussa halutaan usein kuulla esimerkkejä nimenomaan konkreettisista tilanteista, joissa vahvuutesi on ilmennyt.

Kiinnostaako persoonallisuus? Esittelen yhden tunnetuimmista persoonallisuudenpiirremallin blogiteksteissäni Big Five – viisi persoonallisuuden ydinpiirrettä. Tunnista itsesi!

Lisää työnhakuvinkkejä löydät sivuston työnhakuvinkit-kategoriasta. Jos mielessäsi on muita kysymyksiä, joihin toivoisit minun vastaavan, voit kommentoida blogiteksteihin, Facebook-sivulla tai lähettää kysymyksen yhteydenottolomakkeen kautta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s