Kuka muistaisi esimiestä? – #kiitoshaaste!

Johtajuuteen liittyviä twiittejä luettuani jään usein pohtimaan esimiehiä kohtaan asetettuja vaatimuksia. Internet on pullollaan määritelmiä ja keskusteluja siitä millainen on hyvä johtaja ja esimies. Erityisesti me alaiset tunnumme olevan aihepiirin kiistattomia eksperttejä. Esimiestyöhön näyttää liittyvän sama ilmiö kuin lasten kasvatukseen ja koiranomistukseenkin: parhaina vanhemmuuden ja koiranhoidon asiantuntijoina pitävät itseään ne, joilla ei ole lasta eikä koiraa. Ulkopuolisen asemasta on siis helppo neuvoa ja näpäytelläkin.

Väheksymättä alaiskokemuksen tärkeyttä ja heikon johtamisen negatiivisia vaikutuksia, en voi olla miettimättä unohtuuko joskus esimiestenkin olevan työntekijöitä ja erityisesti – ihmisiä. Esimiesasemaan siirtyminen ja tittelin vaihtuminen ei itse asiassa muuta sitä tosiasiaa, että esimiehelläkin on omat ilonsa, huolensa ja turhat toiveensa. Pohdinnan aiheista eivät varmasti ole vähimpiä esimiesidentiteetti ja se, että suoriutuuko tehtävästä niin kuin hyvän esimiehen kuuluu.

esimiestyö

Valintakriteeri: supersankari

Esimiehenhän tulisi olla supersankari – tehdä vain oikeita päätöksiä ja olla apuna joka paikassa yhtä aikaa. Esimiehen tulee esimerkiksi osata selvittää kaikki työyhteisön ristiriidat sovittelevalla, mutta tehokkaalla ja puolueettomalla tavalla. Epäonnistunut esimies ei osaa ratkaista ongelmia.

Mieti kuitenkin: mitä itse tekisit selvittääksesi sukuasi kalvavan perintöriidan, jonka vuoksi kaksi serkkuasi on ottanut vuorovuodet sukujuhliin?

Mieti kuitenkin: mitä itse tekisit selvittääksesi sukuasi kalvavan perintöriidan, jonka vuoksi kaksi serkkuasi on ottanut vuorovuodet sukujuhliin?

Vaatiminen on siis helpompaa kuin toteuttaminen. Esimiestyötä kommentoivissa kiivaissa kolumneissa ja murskaavissa mielipidekirjoituksissa voi olla totuudensiemeniä, mutta niiden ohjeiden käytäntöön soveltaminen ei ole yhtä helppoa kuin työelämäutopiasta kirjoittaminen. Sillä myös alaiset ovat ihmisiä ja reagoivat niin ikään kukin omalla, odottomattomalla tavallaan.

Osallistu! #kiitoshaaste

Esimiehen tulee kannustaa, suhtautua ymmärtäväisesti ja olla tukena alaistensa haasteiden ratkaisemisessa. Esimies itse kuitenkin harvemmin kylpee kehuissa tai saa palautetta ja ymmärrystä. Kuka siis muistaisi esimiestä?

Sinä!

Haaste:

kehu tai kiitä esimiestäsi sosiaalisessa mediassa ja liitä mukaan hashtag #kiitoshaaste!

Koska pomollakin on joskus hetkiä, jolloin muistikuva muutamasta piristävästä sanasta pelastaisi päivän.

2 vastausta artikkeliin “Kuka muistaisi esimiestä? – #kiitoshaaste!

  1. Reeta, kiitoksia tästä. Yhden näkökulman tuohon voisi lisätä… Useimmat esimiehet ovat myös taas jonkun toisen alaisia. Tästä syystä heihin kohdistuu hierarkiassa vaatimuksia ja suorituksen arviointi ylempää, joten erityisesti tukea ei kannata siitä suunnasta hakea. Toisaalta taas omille alaisilleen pitää viedä innoissaan esimiehen viestiä eteenpäin, vaikka ei välttämättä olisikaan samaa mieltä. Tuossa tilanteessa on kyllä aika puun ja kuoren välissä. Tästä syystä positiivinen palaute on esimiehielle myös aika tervetullutta välillä. Onneksi omassa organisaatiossa sitä(kin) osataan tehdä.

    Tykkää

    1. Hyviä huomioita Henri! Esimiestyö ei varmasti koskaan ole yksioikoista, mutta vielä mutkikkaampaa siitä voi tehdä juuri tuo ’puun ja kuoren välissä oleminen’, jolloin pitää reagoida eri suunnista tuleviin vaatimuksiin ja yrittää tasapainotella eri intressien välissä muistaen samalla myös omat arvonsa. Myönteinen ja kannustava palaute ylläpitää osaltaan esimiehen hyvinvointia ja työssä jaksamista. Hyvinvoiva esimies reagoi rakentavasti ja jaksaa käydä mielessään läpi päätösten ja toiminnan syyt ja seuraukset.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s