Virtuaalitiimin plussat ja miinukset – Kokemuksia pysyvästä etätyöstä

Vuoden 2015 alussa sain eteeni kaksi uutta ja jännittävää mahdollisuutta. Sain sekä muuttaa Saksaan että tehdä sieltä käsin töitä Suomeen. Etätyön tekeminen oli tuttua jo valmiiksi, mutta pysyvästi toisesta maasta työskentely vei käsitteen aivan uuteen mittakaavaan.

Millaista on kokoaikaisesti etätyötä tekevän arki?

Ensimmäisenä mieleen nousevat sanat vapaus, vastuu ja itsenäisyys. Virtuaalijäsenenä työskentely on joustavaa ja tilanteeseen sopeutuvaa, mikä samalla tuo mukanaan tarpeen jatkuvaan oma-aloitteisuuteen. Myös itsensä johtamisen taitoja tarvitaan, kun kukaan muu ei tunne työtaakkaa yhtä hyvin kuin itse. Päivittäisten toimistokohtaamisten puuttuessa korostuu aktiivisen viestinnän merkitys. Oletteko miettineet tätä? Miten voin tänään auttaa?

Muutos avotoimiston arjesta kodin hiljaisuuteen oli suuri. Toisaalta keskittyminen onnistuu paljon paremmin, kun taustahälinää ei ole. Toisaalta taas oma tuttu työyhteisö on kovin kaukana. Kukaan ei heitä hölmöjä vitsejä matkalla kahvia hakemaan eikä valtava naurunremakka räjähdä yhtäkkiä seinän takaa. Syventymistä vaativat tehtävät kuitenkin luonnistuvat hyvin, kun kukaan ei ole vieressä hassuttelemassa.

Palavereiden suhteen kesti hetken totutella olemaan puhuva pää, jonka katse ei käänny, jos sitä ei joku liikuta. Erilaiset tekniset järjestelmät kuitenkin mahdollistavat keskustelut ja etätyöskentelyn erittäin hyvin. Monta erilaista viestintäkanavaa takaavat sen, ettei yhteydenpito netin kautta eroa juurikaan perinteisestä helppoudeltaan. Sähköpostejahan lähetellään paljon joka tapauksessa. Vieressä istuvaa työkaveria ei voi tietenkään nopeasti nykäistä hihasta uuden ajatuksen mieleen tullessa, vaan asiasta täytyy laittaa erikseen viesti. Tämä voi keskittymisen ja työskentelyn tehokkuuden kannalta olla hyväkin asia.

kokemuksia etätyöstä

Työskentelyä luonnon helmassa ja vaihtelevissa maisemissa

Kotitoimiston yksi hyvistä puolista on, että voi tauolla laittaa itse lounasta ja siirtyä nautiskelemaan sitä omalle terassille auringonpaisteeseen. Joskus linnunlaulu voittaa lounasravintolan hälinän. Toisinaan olisi tietenkin mukava saada myös ruokaseuraa ja tilaisuuden puhella työkavereiden kanssa niitä näitä. Kun ruokailuaika on yksin valittavissa, intensiivinen keskittyminen työhön vaatii veronsa. Siksi helposti löytää itsensä lounasaikaan leivänpala tai hedelmä kädessä töitä tekemästä. Myös raja työpäivän päättymiseen on hämärämpi. Toisinaan muutaman metrin matka työpöydältä kotisohvalle on liian lyhyt ja työpäivä on siksi hankala lopettaa. Töihin liittyvät ajatukset on parempi karistaa pitkällä kävelylenkillä kuin jäämällä samaan kohtaan istumaan.

Kiireettömimpinä päivinä jopa työpäivän kesken voi käydä lyhyellä kävelyllä luonnon helmassa. Työskentelyaikaa voi hyvin lykätä hieman myöhempään, kun välissä on saanut kerättyä hippusen mielenrauhaa. Myös taukojumppa olisi kotitoimistossa mahdollista, mutta niiden määrä on kohdallani laskettavissa yhdellä sormella. Pitkän päivän jälkeen onkin hyvä lähteä erikseen liikkumaan, sillä hyötyliikuntaa ei juurikaan kerry matkalta sängystä jääkaapille ja sieltä työpöydän ääreen.

Yksi erityisen hyvä puoli etätyössä on luonnollisestikin sijainnin joustavuus. Vaikka suurin osa ajasta kuluukin kotona, niin olen ehtinyt tehdä töitä myös vaihtelevissa paikoissa sisältäen muutaman eri maan. Etätyöviikko ulkomailla ei tietenkään ole kuin puoliksi lomaa. Silti työpäivän jälkeen palkitsee kävellä Vltavan rannalla, ihailla maisemia Vyšehradin linnalta ja syödä herkullista gulassia illalliseksi.

Etätyötä parhaimmillaan

Kokonaisuudessaan virtuaalitiimissä työskentely on helppoa, kun työnkuva on hyvin määritelty ja koko tiimi on valmis joustamaan puolin ja toisin. Työntekijän motivaation asioiden selvittämiseen ja yhteydenpitoon tulee kuitenkin olla korkealla ja joustavuuden rajat pitää tuntea. Työyhteisön ollessa kaukana voi välillä olla hyvä hankkia lounasseuransa paikan päältä ja toisaalta käydä myös työskentelemässä toimistolla silloin tällöin. Kaiken kaikkiaan etätyö on hyvin suunniteltuna huoletonta ja palkitsevaa.

Tämä kirjoitus on alun perin julkaistu entisen työnantajani aTalent Recruitingin blogissa 15.7.2015. Olen tekstin uudelleenjulkaisuhetkellä, toukokuussa 2016, etätyöskennellyt Saksasta Suomeen jatkuvasti vuoden alusta 2015 alkaen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s