Palkkapyyntö, uraansa aloittavan lauantaiarvonta

Paljonko palkkapyyntösi on seuraavaan työtehtävään, johon haet?

Osasitko antaa arvion yhtä helposti urasi alussa?

Tuskinpa.

Yksi asia, jota rekrytoinnissa ihmettelen, on palkkapyynnön vaatiminen vasta vähän kokemusta kerryttäneeltä osaajalta. Onko se enemmän hyöty vai haitta?

Kun puhutaan uran ensiaskeleita ottavasta työnhakijasta, en usko palkan useinkaan olevan kynnyskysymys työtehtävän vastaanottamisessa. Tärkeämpänä pidetään muun muassa mahdollisuutta potkaista ura käyntiin ja saada kokemusta kiinnostavalta alalta. Erityisesti opintojaan viimeistelevälle lähes mikä tahansa kuukausipalkka saattaa tuntua pieneltä voitolta verrattuna opintotukeen, jota on höystetty kevyesti opiskelijaduunin tuntipalkalla.

Tämä ei tarkoita, että vastavalmistuneen voitonriemua tulisi hyväksikäyttää ja tarjota reilusti matalampaa palkkaa kuin alalla on tapana. (Uusi työntekijä ymmärtää pian petoksen, vaihtaa työpaikkaa eikä taatusti unohda mainita asiasta eteenpäin!) Mitä haluan sanoa on, että palkkatoive on mielestäni mittari, joka ei lähtökohtaisesti toimi kokemattomampien tulevaisuuden osaajien valintaperusteena.

palkkapyyntö työhakemuksessa

Väitän, että palkkatoive aiheuttaa hakijalle enemmän harmaita hiuksia kuin antaa työnantajalle relevanttia informaatiota hakijasta.

Väitän, että palkkatoive aiheuttaa hakijalle enemmän harmaita hiuksia kuin antaa työnantajalle relevanttia informaatiota hakijasta. Ensimmäisiä ura-askeleitaan tunnustelevan nuoren osaajan on vaikea arvioida palkkatoivettaan. Pelko ali- tai yliarvioinnista on suuri. Yleensä palkkatoivetta arvotaan, kysellään vinkkejä tutuilta ja googletellaan liittojen suosituksia. On haastavaa määrittää oman osaamisensa arvo, kun aikaisempia työkokemuksia ei ole tai ne ovat aivan erilaisia kuin haetussa tehtävässä.

On työnhakijoita, joiden silmistä näkee, että tahtoa ja intoa riittää, mutta palkkatoive on arvottu lottokoneessa. Kauhulla odotetaan meneekö arvaus jatkoon vai tuleeko tyrmäys.

Jos vakioveikkauksen ja googlettelun tulos näkyy jatkosta karsiutumisena, on jotain mennyt pieleen. Mutta ei työnhakijan puolella.

Työnantaja, mitä teet nuoren osaajan palkkatoiveella?

Tai ajatellaanpa asiaa toisin päin: entä jos nostaisit jo ilmoituksessa esille mitä yrityksesi on valmis maksamaan?

2 vastausta artikkeliin “Palkkapyyntö, uraansa aloittavan lauantaiarvonta

  1. Hei Reeta ja kiitos tärkeän aiheen nostamisesta keskusteluun. Kokemuksesta tiedän, että varsinkin miesvaltaisella alalla moni nainen ”alihinnoittelee” itsensä, varsinkin jos työkokemusta ei ole vielä kertynyt. Ja valitettavasti alku sukupuolten väliselle palkkaeroille syntyy, sillä monesti palkkakehitys määräytyy pitkälti aloituspalkan johdattamana. Olisiko jo aika keskustella epäsuomalaisen avoimesti palkoista?

    Liked by 1 henkilö

    1. Moi Outi! Palkkojen avoimuus onkin kiinnostava aihe ja sukupuolten välinen palkkaero toki edelleen ikävän ajankohtainen kysymys. Olen samaa mieltä, että palkoista olisi aika alkaa puhua avoimesti. Salailun kulttuuri aiheuttaa paljon päänvaivaa, niin työnhaussa kuin työntekijänäkin. Palkkasalaisuutta tunnutaan usein perustelevan ”kun eihän sitä nyt voi julkisesti kertoa” -tyylisillä kommenteille. Kyllä voi. Esimerkiksi Saksassa palkka lukee toisinaan suoraan työpaikkailmoituksessa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s